Hitas järjestelmä on Helsingin kaupungin kehittämä asuntojen hinta- ja laatutason säätelyjärjestelmä. Järjestelmän tarkoitus on tarjota kohtuuhintaista asumista niille, joilla ei ole mahdollisuutta maksaa asuntojen markkinahintoja. Kaupunki voi näin ollen edesauttaa ihmisten kykyä jäädä asumaan kaupunkiin. Kaupunki tukee asumismuotoa vuokraamalla tontteja hitas-asunnoille ja poikkeuksetta hitas-koti sijaitsee vuokratontilla.
Hintakatto
Hitas-asuntojen ominaisuus on hintakatto, jossa jo tontinluovutustilanteessa määritellään ylin hinta asunnolle. Hintakatto on pitävä, eikä sitä saa ylittää edes myyntitilanteessa asunnon lunastamisen uhalla. Hitas-asunnot ovat yleensä hieman vapaasti hinnoiteltavia asuntoja edullisempia; sijainti ja asunnon rakennusvuosi heijastuvat hinnassa.
Hinnan muodostuminen ja ostajien valikoituminen
Hitas-asuntojen hintoja määrittelee 1.3.2004 käyttöönotettu markkinaindeksi, jonka taustalla on helpottaa asukkaan siirtymistä hitas-asunnosta markkinahintaiseen asuntoon. Vuosina 2005-2011 hitas-asuntojen neliöhinnat kohosivat, etenkin Helsingin Katajanokan asunnoissa, joissa hinnat nousivat 15 prosenttia tavallisia asuntoja enemmän. Kehitys on voimakkainta uudisrakennusten kohdalla, kuten esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa.
Arvalla asuntoon
Hitas-asuntojen huokeus perustuu rakennuskustannusten säätelyyn ja hintansa vuoksi ne ovat erittäin kysyttyjä kohteita. Helsingin asuntotuotantotoimisto, joka on suurin hitas-asuntojen tuottaja, arpoo hitas-asuntoa hakevalle varausnumeron. Näin jokaiseen hitas-asuntoon muodostuu arvonnassa saatujen numeroiden mukainen varausjärjestys.
Hitas-asuntojen omistajat valitaan pääsijaisesti arvontamenettelyllä. Tietokonepohjaiseen arvontaan siirtymiseen on vaikuttanut palaute entistä järjestelmää kohtaan, jossa varaus tuli tehdä puhelimella tiettyyn ajankohtaan tai käymällä asuntotuotantotoimistolla.
Helsingin kiinteistölautakunnan tuoreeltaan tekemä päätös on madaltanut hitas-asunnosta irtaantumisen ehtoja. Päätöksen nojalla vanhemmat hitas-yhtiöt saavat enemmistön niin halutessa irtaantua hintasäätelystä 30 vuoden jälkeen.
Hitas-järjestelmään kohdistunutta kritiikkiä
Hintojen säätelyjärjestelmää (Hitas) on kritisoitu monin tavoin. Asiantuntijat ovat pitäneet ongelmallisena asuntojen epätasa-arvoista kohdentumista. Alhaisempi hinta luo niin suurta kysyntää, että asunnot päätyvät sopivimpien ostajaehdokkaiden sijaan niille, ketkä ne sattuvat saamaan.
Hitas-asuntojen edelleen vuokraamista ei ole myöskään kielletty ja kuluttajissa on herättänyt närää, että hitas-asuntoja ilmestyy vuokralle kovaan hintaan. Osittain tästä syystä Hitas-asunnon ostamista on säädelty ja Hitas-asuntoa ei saa ostaa yritys.