Palkkio, jonka kiinteistönvälittäjä veloittaa työstään asunnon myynnin yhteydessä kutsutaan välityspalkkioksi. Varsin usein kiinteistövälittäjien perimät palkkiot ovat mallia X-prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta, jolloin lopullinen välityspalkkio määräytyy lopullisen myyntihinnan mukaan asunnon mennessä kaupaksi. Käytännössä kiinteistövälittäjien perimät välityspalkkiot ovat suuruudeltaan muutamia prosentteja.
Kiinteä välityspalkkio
Kiinteistövälitysalalle on tullut kilpailun myötä uusia välityspalkkiomalleja. Provisiopohjaisen välityspalkkion suurimmaksi haastajaksi on viime aikoina noussut kiinteä välityspalkkio. Kiinteän välityspalkkion asuntokaupassa myyjä tietää, tietää mitä asunnon myynti hänelle maksaa ja kiinteistönvälittäjä tietää, mitä hän asunnon myynnistä palkkioksi saa. Kiinteä välityspalkkio ei muutu toteutuneen kauppahinnan mukaan.
Kiinteä välityspalkkio on usein edullisempi
Kiinteä välityspalkkio on usein edullisempi asunnon myyjälle kuin prosenttipohjainen palkkio. Kiinteä välityspalkkio pohjautuu lähes poikkeuksetta myytävän kohteen huonelukuun, kiinteistönvälittäjän arvioituun työmäärään ja markkinointikuluihin.
Kiinteä välityspalkkio on asunnon myyjälle myös selkeä kustannuksiltaan, mutta myyjän on hyvä varmistaa kiinteistövälittäjältä, mitä kaikkea kiinteään välityspalkkioon sisältyy ja vai onko odotettavissa lisäkuluja esimerkiksi asunnon myynnin yhteydessä tarvittavista asiakirjoista tai kohteen markkinoinnista.
Provisio motivoi
Prosenttipohjaisella kiinteistövälitysliikkeen välityspalkkiolla on kiinteistövälittäjää motivoiva vaikutus. Kiinteistönvälittäjä pyrkii saamaan asunnosta parhaan mahdollisen hinnan. Siinä onnistuessaan asunnon myyjä on tyytyväinen samoin kuin suuremman välityspalkkion ja myyntiprovision saanut kiinteistönvälittäjä.
Seuraavassa esimerkit kiinteästä välityspalkkiosta ja prosenttiperusteisesta välityspalkkiosta:
Olet myymässä rivitalokolmiotasi ja olet neuvotellut kotisi myynnistä kahden eri kiinteistövälitysliikkeen kanssa. Asuntosi myyntihinnaksi on arvioitu 150 000 euroa.
VAIHTOEHTO A:
Kiljusen Kiinteistövälitys LKV Oy:n välityspalkkio on provisioperusteinen ja he olisivat valmiita myymään asuntosi 3,5%:n välityspalkkiolla (hinta sisältää arvonlisäveron), jolloin välityspalkkio olisi 150 000 euron myyntihinnasta 5250 euroa.
VAIHTOEHTO B:
Välitysliike Väisänen LKV Oy palkkio on aina kiinteä. Hinnoittelupohjana heillä on käytössä asuntojen huoneluku ja 1500 euron kerroin. He myyvät yksiöt 1500 euron kiinteällä välityspalkkiolla, kaksiot 3000 euron kiinteällä välityspalkkiolla. Kolmion kiinteä välityspalkkio on 4500 euroa ja neliöiden 6000 euroa. Asuntosi välityspalkkio olisi siis tässä tapauksessa 4500 euroa.
Kilpailua välityspalkkiolla
Suurimmalla osalla välitysliikkeistä on perimälleen välityspalkkiolle niin sanotusti ovh-hinta, mutta lähes poikkeuksetta välityspalkkion hinta ja suuruus on kiinteistövälitysliikkeen ja asunnonmyyjän välisen neuvottelun tulos. Toinen välittäjä voi luvata korkean myyntihinnan ja toinen sinulle edullisen välityspalkkion. Välityspalkkio onkin yksi tärkeä ja huomioon otettava seikka, kun valitset kiinteistönvälittäjää myymään asuntosi. Mieti mikä malli sopii parhaiten sinun asuntosi myynnille ja sinulle. Usein välityspalkkion määrää oleellisempi seikka on rahaa vasten saatava kokonaisuus eli välittäjän taso sekä markkinoinnin kattavuus, joka tuo lisäarvoa saatavaan lopulliseen kauppahintaan.
Lue lisää asunnon myymisesta kiinteistövälittäjän avulla oppaastamme.