Syksy on saapunut ja talvi lähestyy. Tee mökillesi palvelus ja laita se talvikuntoon. On siis aika palata vielä kerran tänä syksynä mökille ja tehdä muutama juttu. Mökkisi saattaa olla tyhjillään jopa kuukausia, joten mökin talvikuntoon laittaminen on tärkeä toimenpide. Sillä voit ennalta ehkäistä monia mökkiä talven aikana uhkaavia vaaroja.
Vältä putkirikot
Mikäli mahdollista pidä talvella mökin peruslämpö 5-10 asteessa. Peruslämmön ylläpito on kyllä melko arvokasta, mutta samalla erittäin tehokas tapa torjua kosteutta ja sen aiheuttamia vaaroja. Tällöin putket eivät pääse jäätymään ja rikkoutumaan. Myös mökin sähkölaitteetkin pysyvät kunnossa.
Mikäli mökkisi on kuitenkin ilman peruslämpöä, muista sekä sulkea että tyhjentää mökkisi viemärit ja vesijohtoverkosto. Tällä ehkäiset roudan ja pakkasen aiheuttamat putkirikot, jotka ovatkin yleisimpiä mökillä tapahtuvia vahinkoja. Kun laitat mökkiä talviteloille muista tyhjentää vedet myös hanoista, hajulukoista, lämminvesivaraajasta ja kaikista vettä käyttävistä laitteista esimerkiksi astianpesukoneesta. Tyhjennä vedet myös ulkona olevista ämpäreistä, pumpuista, padoista ja muista vettä käyttävistä laitteista.
Syksyn ja sateen kosteuttamat varusteet kuten pihakalusteet pitää olla kuivia ennen niiden sisätiloihin varastointia. Myös kosteutta keräävät puuvillaiset ja pellavaiset tekstiilit on syytä tuoda mökiltä talveksi pois.
Huolehdi ilmanvaihdosta
Hyvä ilmanvaihto estää kosteusvaurioiden syntymisen, joten tulisijojen pellit, tuhkaluukut ja ilmanvaihtoluukut on hyvä jättää raolleen, jotta kosteus pääse haihtumaan pois. Suojaa myös savupiipun luukku siten, että ilma pääsee kulkemaan hormin kautta mökin ollessa talviteloilla.
Varaudu murtoihin ja ilkivaltaan
Varkaita kiinnostavat tavarat, esimerkiksi elektroniikka, työkalut ja muut arvoesineet, kannattaa viedä mökiltä pois talven ajaksi. Myös lukkojen kunto on syytä tarkistaa aika ajoin ja peruslukkojen lisäksi voit asentaa ns. varmuuslukot.
Mikäli mahdollista mökillä on hyvä vierailla säännöllisesti ja tehdä yhteistyötä mökkinaapurin kanssa paikkojen tarkkailussa. Varaudu valvonta- ja esimerkiksi riistakameroilla, jotka kuvaavat mökkiäsi. Kameravalvonnalla voit ehkäistä murron tai huomaat murron tapahtuneen esimerkiksi rikkoontuneista ikkunoista. Tähän reagoimalla ja korjaamalla ikkunan, tulet estäneeksi lisävahingot esimerkiksi kosteuden pääsemisen sisälle mökkiin. Liiketunnistimella varustettu valo on myös tehokas apu murtojen ennalta ehkäisemisessä ja voi säikäyttää varkaan pois. Voit jättää myös ikkunaverhot auki, niin murtovarkaat voivat nähdä, ettei mökillä ole varastettavaa.
Ennaltaehkäise luonnon ja eläinten aiheuttamat vahingot
Pihamaalta on syytä kaataa huonokuntoiset puut, jotka voivat kaatua myrskyssä mökkisi päälle ja aiheuttaa mittaviakin vahinkoja mökillesi. Myös rännit kannattaa puhdistaa puista pudonneista lehdistä. Pudonneet lehdet voivat tukkia rännit ja aiheuttaa yhdessä jäätyneen veden kanssa rännien rikkoutumisen tai vääntymisen. Rännien tyhjentämisen yhteydessä puhdista myös katto roskista ja tarkasta samalla katon kunto sillä silmällä, että vaatiiko se korjausta esimerkiksi vuotojen varalta.
Monen mökin riesana ovat hiiret, joita elintarvikkeet houkuttavat. Elintarvikkeet onkin syytä pakata esimerkiksi lasipurkkeihin tai kannellisiin muovirasioihin. Jäniksiä ja myyriä mökkipihalla houkuttelevat kukkien sipulit, puut ja pensaat, joista saa ravintoa. Suojaa puut ja kasvit riittävän korkeilla suojaverkoilla, kun laitat mökkiä talvikuntoon.
Vakuuta mökkisi
Vaikka tekisit parhaasi, niin sekään ei aina riitä. Silloin vahingon sattuessa voit saada korvauksia vakuutusyhtiöltäsi. Varmista ja tarkista vakuutusturvasi mökkisi osalta säännöllisesti.
Mökki talviteloille
Kun olet nähnyt vaivaa ja laittanut mökin talvikuntoon, voit olla itseesi tyytyväinen. Ensi keväänä uuden mökkikauden aloitus sujuu mukavammin. Hyvin hoidettu mökki kestää paremmin aikaa ja lisää luonnollisesti myös viihtyvyyttä.