Nord LKV on uuden ajan kiinteistönvälitystoimisto. Suomen ensimmäinen välitysliike, jonka alaisuudessa on oma mainostoimisto helpottamassa välittäjien arkea ja avittamassa asiakkaiden asuntojen myyntejä. Sivultamme löydät myytäviä ja vuokrattavia asuntoja.
Nord LKV:n myytävät asunnot löydät täältä!
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2018 noin 3 miljoonaa asuntoa, joista vailla vakinaisia asukkaita oli 337 000 asuntoa. Edellisestä vuodesta asuntokanta kasvoi 40 000 asunnolla. Vuodesta 1990 asuntokanta on kasvanut 833 000 asunnolla eli keskimäärin 30 000 asunnolla vuosittain. Uusia asuntoja myyvät asuntojen rakennuttajat eli yksityiset rakentajat ja rakennusliikkeet. Uusia asuntoja myyvät myös kiinteistövälittäjät eri kiinteistönvälitysliikkeissä. Vanhoja asuntoja myyvät asunnonvaihtajat itse tai kiinteistönvälittäjät. Kiinteistönvälittäjät myyvät noin reilusti suurimman osan kaikista asunnoista.
Muuttovoitot ja –tappiot
Suomessa tehdään vuosittain maassamuuttoja eli muuttoja eri kuntien välillä noin 280 000. Muutot suuntautuvat pääosin pienimmistä kunnista suurimpiin ja niiden kehyskuntiin. Pienemmät kunnat erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa ovat menettäneet väestöä.
Kaksi kolmasosaa kaikista Suomen kunnista on muuttotappioisia ja vain kolmannes muuttovoittoisia.
Viime vuosina muuttovoittoisimpia kuntia kuntia ovat olleet Helsinki, Tampere, Turku, Oulu, Kuopio ja Seinäjoki. Eniten muuttotappioita ovat kärsineet muun muassa Kajaani, Raahe, Kemi, Kotka ja Kouvola.
Asuntokauppatilastoja
Vuonna 2018 tehtiin 60 800 vanhan osakeasunnon kauppaa, joista vajaat 43 000 muualla Suomessa ja 17 500 pääkaupunkiseudulla.
Asuntokauppojen määrät ovat olleet viime vuosina hienoisessa laskussa. Ostajat ovat hintatietoisia ja varovaisempia kuin aiemmin. Asunnon myyjät ovat taas optimistisia oman asunnon myynnin ja myyntihinnan suhteen. Asunnon myyjille voi olla yllätys ja samalla pettymys, ettei asunnon tämän hetkinen realistinen myyntihinta välttämättä ole edes sitä, minkä asiakkaat ovat ostohetkellä kodistaan maksaneet. Tämä hidastaa ja vaikeuttaa asunnon myyntiä ja uuden asunnon hankintaa. Erityisesti tämä korostuu alueilla, jotka ovat muuttotappiokuntia ja jossa asuntojen tai kiinteistöjen neliöhinnat ovat laskeneet eniten.
Myytävien asuntojen hinnat
Keskimääräinen neliöhinta vanhojen asunto-osakehuoneistojen kaupoissa oli 2077 euroa koko maan tilastoissa.
Ka. neliöhinta Suomessa on noin 2077 euroa.
Pääkaupunkiseudulla keskihinta oli 3719 euroa ja muualla maassa 1595 euroa neliöltä. Asuntojen hintoihin vaikuttavat olennaisesti asunnon sijainti, kunto ja ikä. Lisäksi jokainen asunto on yksilö ja hinta sen mukainen. Tieto Tilastokeskuksen tietokannasta neliöhinnoista vuodelta 2019.
Asuntojen hinnat nousivat kovasti 1990-luvun puolivälistä asti saavuttaen tämän hetkisen huippunsa tämän vuosikymmenen alussa. Viime vuosina asuntojen hinnat ovat pysyneet keskimäärin samalla tasolla. Heikentyneen taloustilanteen vuoksi pienimmissä kunnissa asuntojen hinnat ovat laskeneet ja myyntiajat pidentyneet, kun vastaavasti isommissa kunnissa hinnat ovat voineet jopa nousta.
Miten tulkitset asuntoilmoitusta
Asuntoilmoitukset ovat monesti samanlaisia ja niissä toistuvat varsin usein samat sanat, lauseet ja sanonnat. Alla tulkitsemme, joitakin yleisimpiä asuntoilmoituksissa näkyviä termejä ja sanoja, niin sinun on helpompi lukea asuntoilmoituksia.
Myyntihinta
Myyntihinta on summa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupan toteutuessa. Jos asunto-osakkeella ei ole yhtiölainaa, on myyntihinta ainoa hinta mikä näkyy asuntoilmoituksessa.
Velaton hinta
Velaton hinta tarkoittaa sitä hintaa, jossa on mukana myös mahdollinen asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiölainasta. Lainaosuutta voidaan lyhentää pois kuukausittain rahoitusvastikkeena. Voit myös maksaa velkaosuuden kokonaan pois asunnon oston yhteydessä tai myöhemmin. Velaton hinta on käytännössä asunnosta maksettava kokonaishinta.
Vastikkeeton yhtiö
Jos asunnon myynti-ilmoituksessa näkyy termi vastikkeeton yhtiö, asumiskulut ovat tässä asunnossa todennäköisesti pienet eli asukasystävälliset. Sinulle jää maksettavaksi vain esimerkiksi vesimaksut ja tietoliikennemaksut sekä tietysti normaalit asumisen kulut.
Yhtiövastikkeet ovat alkavat yleensä muutamista kymmenistä euroista ulottuen aina satoihin euroihin. Tämän kaltaisessa vastikkeettomassa taloyhtiössä on todennäköisesti paljon liiketiloja ja yrityksiä, jotka maksavat vastikkeen asunto-osakkeiden puolesta. Tämän kaltainen asunto on myös asuntosijoittajan unelma.
Remontit
Asuntoilmoituksesta kannattaa katsoa jo tehdyt ja tulevat remontit. Hyvänä merkkinä voit pitää, jos suurimmat esimerkiksi putki- ja julkisivuremontit ovat jo tehty tai niitä ei löydy tulevista remonteista. Muita isoja remontteja ovat muun muassa kattoremontti ja pihasaneeraus.
Monessa ilmoituksessa lukee remontoijan unelma tai pintaremonttia vailla valmis. Nämä edellä mainitut remonttitermit tarkoittavat isompaa remonttia tai pienempää remonttia vailla. Remontin suuruus riippuu ostajan mieltymyksistä ja tietysti asunnon todellisesta kunnosta. Remontoijan unelma voi tarkoittaa, että koko asunto vaatii ison remontin ja ostajalta vaaditaan joko isoa lompakkoa tai remonttitaitoja. Remonttikustannukset kohoavat tämän kaltaisissa kohteissa helposti kymmeniin tuhansiin euroihin. Kannattaa miettiä, että onko tämä ostamisen arvoinen vai pitäisikö sinun hankkia parempikuntoinen tai peräti uusi kohde.
Pienellä pintaremontilla tarkoitetaan remonttia, missä ei tarvitse koskea talon rakenteisiin, vaan selvitään esimerkiksi seinien maalauksella tai tapettien vaihdolla. Jos ostat nämä pienen pintaremontin ja siihen liittyvät palvelut ulkopuolisilta, niin kustannukset nousevat tuhansiin euroihin. Itse tekemällä säästät siis melkoisen summan, mutta aikaa voi mennä enemmän.
Joissakin ilmoituksissa kerrotaan kodin olevan persoonallisesti remontoitu. Asuntoon tehdyn remontin persoonallisuus selviää ilmoituksen kuvista tai esittelyssä käydessä. Yleensä tämän tyyppisissä asunnoissa värimaailma on rohkea ja se voi olla jopa räikeä. Hyvällä tai vähemmän hyvällä tavalla.
Hyvät liikenneyhteydet
Kun asuntoilmoituksessa lukee hyvät liikenneyhteydet, niin ne todennäköisesti ovat hyvät. Tämä tarkoittanee käytännössä sitä, että asunnon läheltä lähtee julkisia kulkuneuvoja. Koti voi sijaita metroaseman tai juna-aseman läheisyydessä tai asunnon lähellä linja-auto tai bussipysäkki. Asunnosta pääset todennäköisesti liikkumaan hyvin myös omalla autolla.
Hyvien liikenneyhteyksien varjopuoli voi olla se, että asunnon ympärillä liikenne on vilkasta aamusta iltaan ja jopa yöllä. Ne voivat aiheuttaa meluhaittoja ja heikentää asumismukavuutta. Käy tutustumassa käytännössä asunnon liikenneyhteyksiin ja läheiseen liikenteeseen ennen asunnon ostamista.
Palvelut lähellä ja maaseudun rauhassa
Asuntoilmoituksissa käytetään monesti sanontoja palveluiden lähellä ja maaseudun rauhassa. Kun palvelut ovat lähellä asuntoa, niin päiväkoti, koulu ja kauppa löytyvät todennäköisesti lähistöltä tai ainakin ”kivenheiton päästä”. Tarkista kartasta tai paikan päällä ”kivenheiton” todellinen pituus. Sen pitäisi tarkoittaa korkeintaan kymmeniä metrejä, mutta käytännössä ”kivenheitto” voi asuntoilmoituksissa tarkoittaa jopa satoja metrejä tai enemmän.
Maaseudun rauhassa sijaitseva asunto sijaitsee todennäköisesti kaukana palveluista. Asutustakin alueella on vähän ja lähimpään naapuriin voi olla matkaa kilometrejä. Myös kulkuyhteydet voivat olla haastavat ja oma auto on välttämätön. Tämänkaltainen voi olla toiselle huono vaihtoehto, mutta toiselle kuin paratiisi.
Avarat näkymät
Maaseudun rauhassa sijaitsevassa kohteessa voi olla avarat näkymät, jos ympärillä on aakeeta ja laakeeta peltomaisemaa. Avarat näkymät ovat myös monessa kerrostaloasunnossa, pois lukien kerrostalon alimpien kerroksien asunnot.
Tehokkaat neliöt
Ilmoituksessa saatetaan käyttää sanontaa neliöitään suurempi tai vaikkapa tehoneliöt. Mitähän ne oikeasti tarkoittavat? Todennäköisesti asunnot, joita näin markkinoidaan, ovat kooltaan pienehköt ja hinnaltaan suurehkot. Tehokkaat neliöt tarkoittavat mahdollisesti sitä, että asunnossa on ratkaisuja, jotka tuovat tilan tunnetta pienempäänkin kohteeseen. Näitä ratkaisuja voivat olla esimerkiksi makuuparvi, joka säästää hyvin lattiatilaa. Myös moni kodinkone on pienissä asunnoissa kapeampaa mallia ja sijoitettu paikkaan, jossa se vie mahdollisimman vähän tilaa.
Monesti pesuhuoneet ovat näissä tehokkaiden neliöiden kohteissa pienehköjä sisältäen suihkun ja WC:n sekä pyykinpesukoneen. Pieneen pesuhuoneeseen on sijoitettu kaikki mahdollinen mitä mahtuu. Suihkussa käynti voi olla ahdasta ja pitkässä juoksussa jopa epämukavaa. Tämäkin selviää, kun käyt tutustumassa kohteeseen.
Milloin ostaa asunto
Asunnon ostaminen eli oman kodin hankinta on valtaosalle meistä yksi elämän isoimmista päätöksistä. Kodin hankinta kannattaakin suunnitella tarkoin jopa ajankohtaa myöten. Tärkeimpinä ostokriteerinä kannattaa pitää omia tarpeita ja niitä ominaisuuksia mitä kodiltasi haluat. Asunnon hintaakaan ei tietysti voi unohtaa. Sen on sovittava budjettiisi.
Ostoajankohdallakin on oma merkityksensä eli asuntomarkkinoiden tilannettakin kannattaa tarkkailla. Kannattaa kuitenkin muistaa markkinoiden vaihtelevan ja asunnon lopullisen ostohinnan määräytyvän kohteen mukaan. Jokainen asunto on oma yksilönsä ja hinta sen mukainen.
Markkinatilanne näkyy asunnon vaihtajalla sekä omaa asuntoa myydessä tai uutta asuntoa ostaessa. Jos olet ostamassa asuntoa pidempi aikaiseksi kodiksi, jopa kymmenien vuosien ajaksi, ostoajankohdan merkitys sinulle pienenee. Tällöin oman asunnon hankkiminen ja mahdollisen asuntolainan lyhentäminen toimivat myös hyvänä sijoituksena ja keinona vaurastua.
Lyhyempiaikaisen asunnon ostamisessa voi olla omat riskinsä. Jos myyntihetkellä markkinatilanne on huono, et välttämättä saa niin sanotusti omiasi pois, vaan joudut myymään asuntosi ostohintaasi halvemmalla. Tästä ei kannata olla huolissaan, vaan saat todennäköisesti myös seuraavan kotisi suhteessa edullisemmin. Vastaavasti nousukauden aikana saat omasta asunnostasi todennäköisesti paremman hinnan, mutta saatat joutua maksamaan seuraavasta asunnosta samassa suhteessa hieman enemmän.
Jos vaihdat asuntoa tasaisesti muutaman vuoden välein, maksat myös varainsiirtoveron, joka on kaksi prosenttia asunto-osakkeiden kaupan yhteydessä ja kiinteistön kaupassa neljä prosenttia. Tästä voi kertyä huomattava summa veroja muutamassa vuodessa. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.
Mikäli haaveilet uudesta kodista ja oma asuntosi on vielä myymättä, kannattaa oman asunnon myynnin suhteen aktivoitua. Harvalla on mahdollista olla kahden asunnon loukussa eli vanha asunto on syytä myydä ennen uuden ostamista. Pankitkaan eivät ole välttämättä kovin innokkaita luotottamaan hankkeita, joissa asiakkaalla on vaara jäädä kahden asunnon loukkuun. Voit toki tehdä kiinnostavasta asunnosta ehdollisen tarjouksen, jolloin sitoudut ostamaan asunnon, jos saat oman asunnon myytyä. Tällöin asunnon myynti ei lakkaa eikä asuntoa varata oman asunnonmyynti ehtoisen tarjouksen tekijälle. Myyjä voi myydä asunnon toiselle ostajalla, joka pystyy sopimaan kaupoista heti ja ilman ehtoja.
Asunnonvaihtaminen kannattaa aloittaa maksuttomalla arviokäynnillä, jonka voit tilata kauttamme tästä.
Milloin myydä asunto?
Vaikka myytävien asuntojen kauppa käy suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden, on myyntiajankohdalla väliä. Kesäkuukausina myytäviä asuntoja sekä aktiivisia ostajia on enemmän.
Oikean myyntiajankohdan valinta on olennainen osa asuntokauppaa, olipa asunnon myynnin tavoitteena lyhyt myyntiaika tai mahdollisimman suuri myyntihinta. Joskus voisi olla hyvä aika myydä asuntosi, mutta asuinalueellasi on paljon vastaavanlaisia asuntoja myynnissä kuin sinun kotisi. Tällöin voi olla hyvä siirtää oman asunnon myymistä tuonnemmaksi, ettei asuntosi huku massaan niin sanotun ylitarjonnan vuoksi.
Kesä
Voisi luulla, että ihmiset haluaisivat nauttia kesästä ja kesälomasta ilman ylimääräistä stressiä tai ainakin ilman asunnon vaihdosta aiheutunutta vaivaa, mutta totuus on toinen. Kesä on ollut viime vuosina erittäin vilkasta aikaa asuntokaupan suhteen. Toisaalta ihmisillä on kesällä aikaa etsiä asuntoa ja uuden kodin löytyessä hoitaa asunnonvaihto muuttoineen kesäkuukausina. Lapsetkin ovat lomalla ja ainakin perheen vanhemmista lapsista voi olla arvokasta apua pakkaamisessa ja muutossa.
Kesällä selviää myös monen nuoren opiskelupaikka, joka aktivoi perheen vanhempia etsimään asuntoa opiskelemaan lähtevälle. Yksiöistä ja kaksioista käydään kesällä kovaa kilpailua ostajien suhteen. Tämä voi nostaa myös asuntojen hintoja. Myös sijoittajat ovat apajilla etsimässä sopivaa kohdetta, jonka voisi vuokrata eteenpäin vuokratulot mielessä. Sijoittajia voivat kiinnostaa myös isommat asunnot, joita voi vuokrata useammalle opiskelijalle soluasunnoksi. Sijoittaja saa näin isostakin asunnosta erinomaisen vuokratuoton, kun maksajia on useampi.
Kesä on muutenkin hyvää asunnon myyntiaikaa. Monet asunnot hienoine pihoineen ja puutarhoineen ovat parhaimmillaan kesällä eli erinomaisessa myyntikunnossa.
Syksy
Syksyllä moni asunto esimerkiksi omakotitalo ja sen piha näyttävät parhaat puolensa, jos olet pihasta kesällä huolehtinut. Syksyn värit esimerkiksi puiden lehdissä tuovat maisemaan hienon säväyksen, mikä tuskin ainakaan vaikeuttaa asunnon myyntiä. Syksykin on vilkasta aikaa asuntokaupan suhteen. Se on kevään lisäksi ns. sesonkiaika, eli asuntokaupan suhteen vilkkainta aikaa.
Talvi
Talvella ja erityisesti marras-, joulu ja tammikuussa on hiljaisempaa asuntomarkkinoilla. Sinulla on kuitenkin silloinkin hyvät mahdollisuudet saada asuntosi kaupaksi. Tähän ajatukseen luottavan kannattaakin laittaa asunto myyntiin ennen joulua. Joulun aikaan ihmisillä on aikaa rauhoittua ja ajatella esimerkiksi omaa elämäänsä tai vaikkapa asuntoasioita. Asunto kannattaakin laittaa myyntiin ennen joulua, jolloin se on joulun aikaa markkinoilla ja valmiina myytäväksi.
Talven keskellä helmikuussa onkin syytä alkaa suunnittelemaan asuntosi myyntiä, mikäli haluat vaihtaa asuntoa tulevana kesänä. Pienet pintaremontit ja vastaavat myyntiin valmistelut on syytä suorittaa loppuun ennen kuin asuntosi myyntiin laitat. Maaliskuussa kevät alkaa ottaa otetta talvesta, mikä herättää monen asunnon vaihtajan suunnittelemaan asuntoasioitaan ja aktivoitumaan niissä.
Kevät
Keväällä lumien sulaessa, ilmojen lämmetessä ja auringon paistaessa alkaa myös asuntokauppa viimeistään heräilemään oikein kunnolla, jos alkuvuosi on mennyt niin sanotusti pienessä talvihorroksessa. Moni perhe haluaa muuttaa kesällä koulujen lomien aikaan uuteen kotiin, ettei lasten tarvitse vaihtaa päiväkotia, esikoulua tai koulua kesken lukukauden. Keväällä perheet aktivoituvat sekä asunnon myynnin että oston suhteen. Jos sinulla on perheille sopiva koti ja haaveilet itsekin kodin vaihdosta, kannattaa myyntiä käynnistellä viimeistään loppukeväästä. Kesä on myös ns. sesonkiaika, eli vilkkain aika asunnon myynnille, jolloin on eniten ostajia liikenteessä syksyn lisäksi.
Talven jäljiltä maaliskuussa vilkastuneet asuntomarkkinat ovat huhti-toukokuussa vielä vilkkaammat. Myytävien asuntojen määrä on kasvussa samoin kuin ostajien määrä. Myös haaveet omasta kesämökistä ovat heräilleet monella ostajalla. Mikäs olisikaan sen mukavampaa kuin juhannussauna omalla mökillä? Jos olet myymässä mökkiäsi, kannattaa mökkiä alkaa laittaa myyntikuntoon keväällä lumien sulettua.
Talotyypit, ominaispiirteet ja remontit.
Kerrostalot
Kerrostalo on Suomen yleisin asuntotyyppi ja noin puolet myytävistä asunnoista ovat kerrostaloja. Vielä jokunen vuosi sitten haaveiltiin asumisesta omakotitalossa, mutta nyt asumisesta kerrostalossa asumisen helppouden vuoksi. Ensimmäiset kerrostalot rakennettiin Suomeen 1800-luvulla. Näitä 1800-luvun kerrostaloja löytyy Helsingistä ja muista suuremmista kaupungeista vieläkin. Ne ovat tänä päivänä monesti niin sanottuja arvotaloja, jotka ovat käyneet läpi suuret remontit ja joiden neliöhinnat ovat yleensä kaupunkinsa korkeimpia. Ensimmäiset kerrostalot olivat 3- tai 4-kerroksisia, mutta myöhemmin kerroksia rakennettiin monesti lisää. Yli 12 kerroksisia kerrostaloja alettiin kutsumaan tornitaloiksi.
Remontit ja huolto
Kerrostalon jatkuva perushuolto on poikkeuksetta huoltoyhtiön vastuulla. Joitakin huoltotöitä esimerkiksi kerrostalon piha-alueiden siistimistä ja pieniä maalaustöitä voidaan tehdä talkoilla, joilla voidaan saada pieniä säästöjä aikaan ja parantaa samalla yhtiön asukkaiden yhteishenkeä.
Uudet ja uudehkot kerrostalot eivät remontteja lähitulevaisuudessa kaipaa, mutta vanhemmat kerrostalot ovat monesti erilaisten remonttien tarpeessa. Remontit vaikuttavat asunnon myyntiin ja myyntihintaan ennen remonttia yleensä negatiivisesti ja remontin jälkeen positiivisesti.
Asunnon myynti voi olla vaikeampaa, jos isännöintsijäntodistuksesta tai PTS:stä eli pitkän tähtäimen suunnitelmasta käy ilmi putkiremontin tai jonkun muun ison remontin tarve ja lähestyminen. Harva haluaa ottaa esimerkiksi putkiremonttia ja siitä aiheutuvaa vaivaa ja kuluja itselleen. Toki asunnon arvo nousee remontin myötä, mutta myyntihinta ei välttämättä nouse samassa suhteessa. Kun kerrostalon suurimmat remontit ovat takanapäin, on asunnon myynti helpompaa ja myyntihinta myyjälle varsin usein mieluisampi.
Putkiremontti
Putkiremontti on yksi taloyhtiön suurista remonteista ja ne ovat ajankohtaisia noin 50 vuoden iässä oleville kerrostaloille. Putkiremontissa tehdään peruskorjaus viemäristölle ja vesiputkistolle. Putkiremontti on hyvä suunnitella tarkoin etukäteen, sillä hinta kohoaa helposti useaan sataan euroon neliöltä. Putkiremontin laajuudesta ja toteutustavasta riippuen voi asukas joutua muuttamaan kotoaan pois remontin ajaksi. Putkiremontin kesto on tavallisesti useita viikkoja, jopa useita kuukausia.
Julkisivuremontti
Putkiremontin jälkeen vanhojen kerrostalojen toiseksi suurin remontti on julkisivuremontti. Julkisivuja remontoidaan kerrostaloihin noin 30 vuoden välein. Remontointiväli on tapauskohtainen. Mitä lyhyempi julkisivun huoltoväli on, sitä vähemmillä korjauksilla ja kustannuksilla todennäköisesti selvitään.
Julkisivun tehtävä on suojata taloa tuulelta, tuiskulta, sateelta ja auringolta. Kun julkisivua remontoidaan, korjataan monesti samalla myös parvekkeet ja vaihdetaan uudet ikkunat. Myös katto voidaan uusia samalla kertaa. Parvekkeet monesti lasitetaan tuomaan asumismukavuutta ja uutta piristystä julkisivuun. Ikkunoiden vaihto parantaa nykyaikana paljon tapetilla ollutta energiatehokkuutta.
Remontin hinta vaihtelee laajuuden mukaan, mutta kohoaa helposti satoihin euroihin neliöltä. Julkisivuremontti kestää kerrostaloissa yleensä kuukausia ja joskus voi mennä jopa vuosi tai ylikin, remontin laajuudesta riippuen. Kerrostalo on yleensä niin sanotusti huputettu remontin ajan.
Julkisivuremontin jälkeen vanha kerrostalo saa uuden ilmeen ja näyttää nykyaikaiselta sekä kestää paremmin luonnon aiheuttamaa rasitusta. Myös energiatehokkuus parantuu julkisivuremontin myötä. Samalla mm. ilmanvaihto- ja lämmityskuluihin tulee säästöä.
Kerrostalojen muut remontit
Kerrostaloihin tehdään myös muita isohkoja remontteja. Yksi isoimmista on hissiremontti, jossa hissi vaihdetaan uuteen ja tehdään tarvittavat työt uutta hissiä varten. Joskus hissi lisätään täysin hissittömän taloon. Hissiremontit maksavat kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin euroihin riippuen minkälaista operaatiota kulloinkin tehdään.
Myös pihakansiremontit ovat nykyisin yleisiä, sillä autohallien päälle 1900-luvun loppupuolella rakennetut pihakannet alkavat olemaan käyttöikänsä lopussa. Pihakansien vedeneristykset ovat monessa tapauksessa niin sanotusti tiensä päässä ja vaativat korjausta. Pihakansiremontti hintalappu alkaa kymmenistä tuhansista, mutta voi kohota jopa miljooniin euroihin.
Ilmanvaihtokoneiden uusimiset maksavat kerrostaloon joitakin kymmeniä tuhansia eli ovat korjauksista ja remonteista edullisimpia. Joissakin kerrostaloyhtiöissä on viime vuosina vaihdettu lämmitysmuodoksi maalämpö. Sen kustannukset ovat kohonneet yhtiön koosta riippuen kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin euroihin. Tästä muutoksesta on luvassa kuitenkin merkittävästi säästöä muun muassa lämmityskuluihin ja remontin on laskettu maksavan itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa.
Rivitalo
Noin 20% myytävistä asunnoista on rivitaloja.
Rivitalojen osuus Suomessa myytävistä asunnoista on noin 20 prosenttia. Rivitalojen historia juontaa juurensa toisen maailman sodan jälkeiseen aikaan eli 1940-luvun lopulle, jolloin haluttiin rakentaa mahdollisimman pienelle alueelle mahdollisimman edullisesti mahdollisimman paljon asuntoja. Tällöin keksittiin rakentaa asuntoja riviin vähintään kolme rinnakkain. Ensin asuntoja kutsuttiin pikataloiksi, mutta myöhemmin nimeksi vakiintui rivitalo. Kahden vierekkäisen asunnon muodostama kokonaisuus on paritalo.
Remontit ja huolto
Rivitalot ovat yleensä asunto-osakeyhtiöitä, joissa on asuntoja pääsääntöisesti muutamasta asunnosta muutamaan kymmeneen asuntoon. Rivitaloyhtiön päähuolto on yleensä huoltoyhtiön vastuulla, mutta pienemmät huoltotyöt voidaan tehdä talkoina. Näitä töitä ovat esimerkiksi taloyhtiön yhteisen piha-alueen siistiminen, istutusten hoito tai vaikkapa taloyhtiön aitojen maalaus. Rivitalon remontit ovat samankaltaisia kuin kerrostaloissa eli putki- ja julkisivuremontit ovat edessä jokaisella rivitalollakin. Myös katosta pitää huolehtia säännöllisin väliajoin. Kustannukset vaihtelevat kerrostalojen tavoin tapauskohtaisesti remonttikohteen ja sen laajuuden mukaan.
Putkiremontti
Putkiremontti on edessä joskus myös rivitaloissa ja se on iso projekti kuten kerrostaloissa. Samalla kertaa kannatta monesti remontoida muutakin kuin pelkät viemärit ja vesiputket, joka voi nostaa kokonaiskustannukset korkeiksi. Viime vuosina putkiremontteja on tehty niin sanotusti kevyemmillä pinnoitus, sujutus- ja sukitusmenetelmillä, joissa hyödynnetään vanhaa putkistoa. Edellä mainittujen menetelmien käyttöaika on noin 20-50 vuotta. Nämä uudet menetelmät ovat asukasystävällisiä monella tapaa. Hinta on perinteistä putkiremonttia edullisempi ja asunnossa voi asua remontin ajan.
Julkisivuremontti
Rivitalon julkisivu vaatii myös huoltoa ja remonttia. Puuverhoillun rivitalon huoltomaalaus on hyvä suorittaa 10 vuoden välein. Mikäli huoltomaalaus laiminlyödään, voi puuverhoilu rappeutua ja huoltomaalauksen sijaan koko puuverhoilu pitää uusia.
Vanhat rivitalot, jotka on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla, on rakennettu tyypillisesti teknisesti heikosti ja huonommilla materiaaleilla, joten julkisivuremontista voi tulla mittava ja vaativa. Vaikka puuverhoilu ja tiilipinta olisi kohtuullisessa kunnossa, niin julkisivun korjaustarve voi tulla syistä, jotka ovat seinien sisäpuolella. Julkisivuremontista voit siis selvitä maalauksella tai laajemmalla remontilla, jolloin kustannukset kasvavat. Julkisivuremontin jälkeen asunto on energiatehokkaampi ja säästöjä tulee esimerkiksi lämmityskuluissa. Myös julkisivu näyttää paremmalta ja arvokkaammalta, vaikka sitä ei olisi kuin huoltomaalattu. Nämä seikat edes auttavat omalta osaltaan myös asunnon myyntiä ja nostavat myyntihintaa.
Omakotitalo
Suomessa on reilut miljoona omakotitaloa, josta on myynnissä koko ajan noin prosentti eli noin 10000 kpl.
Suomessa on reilut miljoona omakotitaloa.
Omakotitalojen asumisen parhaiksi puoliksi on sanottu vapaus päättää asioista itse, oma piha ja seinänaapureiden puuttuminen. Jos olet rakentanut tai rakennat talosi itse, niin se on räätälöity juuri sinulle tarpeiden mukaan.
Omakotitalossa olet vastuussa itse koko asunnosta. Stressiä voi aiheuttaa talon kunnossapitotyöt ja esimerkiksi talvisin lumityöt. Myös asumis- ja lainanhoitokustannukset voivat rasittaa, jos ostamasi tai rakentamasi talo ei ole tasapainossa taloutesi kanssa.
Suomen omakotitaloista suurin osa on rakennettu 1940-1960 välisenä aikana. Myös 1980-luvulla omakotitaloja rakennettiin paljon. Ennen sotia omakotitalot olivat hirsirunkoisia. Sotien jälkeen rakennettiin rintamamiestaloja. Tasakattoiset omakotitalot olivat muodissa 1960- ja 1970-luvuilla. Nykymallin omakotitalot ovat peräisin 1980-luvulta ja saman tyylisiä rakennetaan myös nykyään. Toki moni asia rakentamisessa ja tekniikassa on mennyt eteenpäin 1980-luvulta. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet niin sanotut valmistalot ja moni ostaa omakotitalon avaimet käteen periaatteella eli ei osallistu itse rakentamiseen ehkä kuin rakennusaikaisen siivouksen osalta.
Omakotitalojen huolto ja remontit
Omakotitalossa olet itse vastuussa kotisi huoltotöistä. Omakotitalojen remonttitarve kasvaa asunnon ikääntyessä. Rakenteet kuluvat asumisen seurauksena ja heikkenevät ajan myötä. Vaurioiden aiheuttajana yleisimpiä on kosteus. Kosteus vaikuttaa rakennukseen monella tapaa esimerkiksi sateiden, sekä ulkoilman, että sisäilman kosteuden ja maaperän kosteuden kautta.
Jos omakotitalon ulkoverhoilu on puuta, niin huoltomaalaus on syytä suorittaa vähintään kerran kymmenessä vuodessa. Ensimmäisiä isompia remontteja omakotitalossa ovat ikkunoiden vaihto tai kattoremontti. Myös putkiremontti on edessä jossain kohtaa myös omakotitalossa. Myös seinien sisäpuolella on monenlaista remonttitarvetta pitkällä aikavälillä, joka on syntynyt normaalin asumisen ja kulumisen seurauksena, esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremontti.
Remontteja ei kuitenkaan kannata pelätä. Ne voivat tuntua monesti suurelta sijoitukselta sekä rahallisesti että ajallisesti, mutta parantavat monessa tapauksessa asumismukavuutta ja nostavat asunnon arvoa heti remontin jälkeen teknisesti ja myynnillisesti.
Rintamamiestalot
Moni suomalainen asuu rintamamiestalossa, jotka on rakennettu 1940- ja 1950-luvuilla. Rintamamiestaloissa on yleensä 1½ kerrosta ja kellari. Pesutilat ja sauna olivat tontilla omana rakennuksenaan.
Rakennukset tehtiin yksinkertaisesti käytössä olleilla resursseilla
Sodan jälkeiset vuodet olivat niukkuuden aikaa ja se näkyy myös rintamiestaloissa. Rakennukset tehtiin yksinkertaisesti käytössä olleilla resursseilla ja tarvikkeilla. Rakennustarvikkeina on käytetty sitä mitä tarjolla on ollut ja osa tarvikkeista on voinut olla nykytietämyksen mukaan täysin sopimatonta rakentamiseen. Myös perustuksen teossa käytetty maa-aines on ollut monesti työmaan kaivuumaita, eikä esimerkiksi soraa. Betonirakenteissa on saatettu tinkiä, eikä ole käytettyä raudoituksia tukemassa rakennetta. Rintamamiestaloissa yleisin vaurioiden aiheuttaja on kosteus, joka ensimmäisenä on iskenyt kellareihin.
Tänä päivänä asuinkäytössä olevat rintamiestalot ovat yleensä läpikäyneet mittavat remontit ja asunto täyttää nykyajan vaatimukset monella tapaa. Jos olet ostamassa rintamamiestaloa, niin kannattaa tehdä mahdollinen ostotarjous kuntotarkastusehdolla, jolloin sinun ostotarjous ei astu voimaan ennen kuin ostettava asunto on läpäissyt kuntotarkastuksen.
1960- ja 1970-luvun talot ja myytävät asunnot
Rintamamiestalobuumin jälkeen 1960- luvulla omakotitalot olivat loivakattoisia ja 1970-luvulla tasakattoisia. Tunnusomaisia aikakauden omakotitaloille oli matalat sokkelit ja maanpinnan tasolla olevat sokkelit. Pesutilat olivat siirtyneet sisätiloihin.
Tyypillisiä vaurioita 1960- ja 1970- lukujen omakotitaloissa aiheutti huono ilmanvaihto, joka synnytti kosteusvaurioita. Lisäksi märkätilojen vedeneristykset olivat puutteelliset. Tasakattoja on muutettua jonkin verran harjakattoiseksi.
1980-luvun ja sitä uudemmat omakotitalot
Myös tuoreimmissa omakotitaloissa ongelmia on aiheuttanut kosteus märkätiloissa ja kellareissa. Myös rakentamisen laatu on aiheuttanut ongelmia 1980-luvun omakotitaloissa ja ongelmat ovat jatkuneet aina näihin päiviin asti. Vaikeina talousaikoina tehokkuus on voinut mennä liian pitkälle, mikä saattaa heijastua laatuongelmina nyt ja tulevaisuudessa. Kallistuneet rakennuskulut saattavat houkutella tinkimään rakennustarvikkeiden laadusta ja aikakaudelle tyypillinen kiire voi aiheuttaa rakennusvirheitä. Toki asiat hoituvat laadukkaasti ja asianmukaisesti monella rakennustyömaalla.
Kun olet ostamassa kiinteistöä, ostat käytännössä tontin ja sillä sijaitsevat rakennukset. Sinulla ostajalla on selonottovelvollisuus siitä mitä olet ostamassa. Sinun on hyvä tietää mitä olet ostamassa ja missä kunnossa ostettava kohde on. Löytämäsi viat ja puutteet on syytä listata ennen kauppaa, ettei niistä aiheudu riitaa jälkikäteen. Jos kohteesta löytyy jälkikäteen merkittävä virhe tai puute, niin myyjä on velvollinen korvaamaan ostajalle aiheutunut vahinko tai vaurion korjaaminen. Myyjä on vastuussa löydetyissä vaurioista asunto-osakkeen kaupassa 2 vuotta ja kiinteistökaupassa 5 vuotta.