Pori tunnetaan Satakunnan maakunnan pääkaupunkina. Se sijaitsee Kokemäenjoen suulla ja osa siitä on myös Selkämeren rannikolla. Porille tyypillisiä tunnuspiirteitä ja suuren yleisön tuntemia vetonauloja ovat esimerkiksi Pori Jazz, Yyterin hiekkarannat ja Kirjurinluoto. Kaupunki on harmillisesti historian saatossa palanut useita kertoja, mutta nyky-Pori on viehättävämpi kuin koskaan aiemmin. Porin naapurikuntia ovat Kankaanpää, Kokemäki, Luvia, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Sastamala, Siikainen ja Ulvila. Pori vielä tänäkin päivänä on hyvin merkittävä Suomen satamakaupunki.
nyky-Pori on viehättävämpi kuin koskaan aiemmin.
Pori lukuina
- Pinta-ala: 1 217,50 km²
- Perustettu: 1558
- Väkiluku: 83 905
- Väestötiheys: 72,58 asukasta / km²
- Lentokenttä: Porin lentoasema
- Suomenkielisiä 96,9 % ruotsinkielisiä 0,5 %, muut kielet 2,5 %
- Ikäjakauma: 0-14v. 14,7 %, 15-64v. 62,0 %, yli 64v. 23,3 %
- Kunnallisvero: 20,25 %
Ympäristö ja asuminen
Asuinympäristönä Pori sopii niin perheille, opiskelijoille, uraihmisille kuin ikäihmisillekin. Asuminen kaupungissa on edullista ja kaupunki tarjoaa asukkailleen monipuolista ja laadukasta palvelua. Asumismuodotkin ovat moninaiset. Porissa on mahdollista asua keskustassa kaupunkivilinässä, viihtyisillä omakoti- ja kerrostaloalueilla, idyllisessä kylämiljöössä tai vaikkapa veden äärellä! Vuokra-asuntoja Porissa tarjoaa sekä Porin kaupunki että lukuisat asunnonvälitystoimistot. Hinta-taso on Suomen mittakaavalla suhteellisen huokea sekä vuokra- että omistusasunnoissa.
Pori on jaettu kahdeksaan alueeseen, jotka ovat Keskikaupunki, Pohjoinen Maa-Pori, Itäinen Maa-Pori, Läntinen Maa-Pori, Meri-Pori, Pohjois-Pori ja Lounais-Pori. Tämän jaon lisäksi Pori koostuu monista eri kaupunginosista, joista jokainen voi valita omaksi asuinpaikakseen sopivimman.
Kaupunki on kulkuyhteyksien kannalta vallan mainio. Poriin ja Porista pois pääsee helposti junalla, lentokoneella, autolla ja bussilla. Porin kautta ja Poriin kulkee valtatiet 2, 23, 11 ja 8, joten siirtyminen Porista ympäri Suomea käy helposti ja nopeasti autolla. Rautatieyhteydet ovat myös hyvät eri puolille Suomea. Päivittäiset vuorot sieltä kulkevat Tampereelle ja Porista on suora yhteys myös Helsinkiin. Porissa on myös oma lentokenttä, Porin lentoasema. Se on suosittu matkustajalentokenttä, erityisesti Pori Jazzin aikaan kesäisin. Kaupungin sisällä liikkuminen on helppoa paikallisbusseilla ja Porista löytyy myös yli 200km kevyen liikenteen väylää. Pori on maastoltaan tasainen, joten se on varsin oiva ympäristö pyöräilylle. Siellä on siispä helppoa myös pienentää hiilijalanjälkeään vaihtamalla auton polkupyörään!
Koulutus
Pori on opiskelun kannalta monipuolinen ja laadukas paikka. Esiopetusta ja varhaiskasvatusta Porissa tarjoaa monet päiväkodit ja päivähoitopaikat, joita löytyy kaupungin puolesta ja yksityiseltä puolelta. Esiopetusta saa vuosittain kaupungissa yli 650 lasta. Perusopetuksesta vastaa kaupungissa lukuisat laadukkaat koulut. Porin alueella on yhteensä 28 ja erityiskouluja näistä on neljä. Kouluissa lapsille ja nuorille tarjotaan erinomaista ja kaikille tasavertaista opetusta, joka valmistaa lapsia tulevaisuuteen ja ammattielämään. Porin peruskoulujen 7300:sta oppilaasta pidetään hyvää huolta ja kouluissa panostetaan viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Joissain kouluissa on mahdollista myös opiskella musiikki- tai kuvataideluokalla. Kouluissa voi myös laajentaa kielitaitoa ja opiskella yrittäjyyteen tähtäävällä painotuksella.
Myös lukio- ja ammattikouluopiskelu on mahdollista Porissa. Lukioita on Porissa neljä, joista yhdessä toimii myös aikuislukio. Lukio-opintojen suorittajia Porissa on n. 1300. Lukioistakin löytyy erillisiä painotusaloja, kuten kuvataide-, ilmaisu-, urheilu- ja luonnontiedealat. Ammatillista puolta voi Porissa opiskella ammattiopistossa, joka on osa WinNovaa. Siellä sijaitsee myös Palmgren-konservatorio, jossa voi opiskella musiikkia. Porin ammattiopisto ja aikuislukiot tekevät paljon yhteistyötä ja myös kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista.
Porissa sijaitsee Porin yliopistokeskus, jossa toimivat useat yliopistot kaikkialta Suomesta. Keskuksessa toimivia opistoja ovat Tampereen teknillinen yliopisto, Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Taideteollinen korkeakoulu. Ammattikorkeakouluopintoja kaupungissa voi suorittaa Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
Pori on opiskelun kannalta monipuolinen ja laadukas paikka.
SAMK mahdollistaa opinnot hyvinvoinnin, terveyden, palveluliiketoiminnan, logistiikan, meriteknologian, energian ja rakennuksen sekä informaatioteknologian aloilla. Pori on vilkas opiskelijakaupunki, jossa opiskelee yhteensä yli 10 000 opiskelijaa.
Työelämä
Porin alueella on työpaikkoja tarjolla monien alojen osaajille. Itse Porin kaupunki työllistää n. 6000 henkilöä. Muita suuria työllistäjiä kaupungissa ovat muun muassa Satakunnan sairaanhoitopiiri, Technip Offshore Finland Oy ja Porin titaanioksiditehdas.
Kulttuuri ja vapaa-aika
Tunnetuin Porissa vaikuttava kulttuuritapahtuma on kiistelemättä vuosittainen ja kansainvälinen musiikkitapahtuma Pori Jazz. Tapahtuma kerää joka kesä kaupunkiin kymmeniätuhansia musiikista nauttivia. Pori Jazzin tapahtumapaikalla Kirjurinluodolla järjestetään myös muita kulttuuritapahtumia. Vuodesta 2011 siellä on esimerkiksi järjestetty myös Porispere-festivaali, jossa voi kuulla raskaampaa musiikkia. Klassisesta musiikista Porissa pääsee nauttimaan esimerkiksi Pori Sinfonietan esityksissä, joita järjestetään erilaisia ympäri vuoden.
Toinen Porista tunnetuksi tehnyt taiteenlaji on teatteri. Poriin on nimittäin vuonna 1872 perustettu Suomen ensimmäinen suomenkielinen ammattiteatteri. Nykyisin teatterin toimipaikkana tosin on Helsinki ja teatteri kantaa nimeä Suomen Kansallisteatteri. Porin Teatteri on Porissa nykyään toimivista teattereista tunnetuin. Sen esityskirjo on monipuolinen ja siellä pääsee jokainen nauttimaan itselleen sopivasta lavataiteesta. Muita kaupungissa toimivia teattereita ovat esimerkiksi Rakastajat-teatteri. Kesäisin alueelta löytyy myös kesäteattereita, joissa voi viettää riemastuttavia kesäpäiviä.
Kuvataiteellakin on paikkansa Porin kulttuurikattauksessa. Onhan kaupunki sentään itse Akseli Gallen-Kallelan syntymäpaikka. Suurimmat ja tunnetuimmat taidemuseot Porissa ovat Satakunnan Museo ja Porin taidemuseo. Jälkimmäinen on huomioitu ja arvostettu aina ulkomailla asti laajan ja arvokkaan sisältönsä vuoksi. Satakunnan museossa on esillä kansanperinteisiä näyttelyitä, sekä paljon kulttuuri- ja taidehistoriallista esineistöä. Siellä järjestetään myös paljon työpajoja ja muita tapahtumia, joihin kävijät pääsevät ottamaan osaa. Museon yhteydessä toimii myös Luontotalo Arkki, jossa kaiken ikäiset pääsevät tutustumaan luonnon ihmeelliseen maailmaan sisätiloissa!
Porissa on myös panostettu paljon lasten kulttuurilliseen opetukseen ja innostamiseen. Siellä toimii Lasten kulttuurikeskus, Lasten taidekoulu, Satakunnan Elävän Kuvan Keskus, Kulttuuritalo Annis, Porin baletti- ja flamencotanssiopisto sekä Tanssikoulu Liisa Nojonen. Nämä tarjoavat lapsille mahdollisuudet monipuoliseen kulttuuriharrastamiseen.
Urheilijoille on Porissa hyvät puitteet sekä ulko- että sisätiloissa. Pori on tunnettu Suomen vanhimmasta urheiluseurasta purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg. Kaupungissa kuitenkin myös muut urheilumuodot ovat voimissaan, mikäli purjehdus ei tunnu juuri siltä omalta lajilta. Toinen ehkä laajemmin suosittu laji Porissa on jääkiekko, sillä siellä toimii hyvin menestynyt joukkue Porin Ässät. Porissa toimii myös lukuisat muut urheiluyhdistykset ja -järjestöt. Kaupungissa on useita liikuntasaleja ja urheilukeskus. Näiden lisäksi sieltä löytyy myös uimahalleja, maauimaloita sekä jäähalleja. Porissa on myös loistavia ulkoliikuntapaikkoja.
Luonto on Porissa näkyvässä osassa ja siellä on helppoa viettää aikaa myös ulkoilun merkeissä. Sieltä löytyy erilaisia luonto- ja lenkkeilypolkuja, mikäli tahtoo vaihtelua kuntosalilla huhkimiseen. Porin luonto on erinomainen myös ratsastusharrastukseen tasaisen maastonsa ansiosta. Metsät sopivat myös retkeilyyn ja vaikka esimerkiksi suunnistukseen. Talvisin sieltä löytyy myös hyviä latuja hiihdosta innostuneille.