Ilmastonmuutos etenee ja elämäntapamme eivät ole yleisesti ottaen kestävällä tasolla. Nyt tarvitaan pienempiä tekoja meidän jokaisen arjessa ja isompia tekoja globaalissa mittakaavassa hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
Hiilijalanjälki tarkoittaa ihmisen oman toiminnan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Suomalaisen hiilijalanjäljestä suurimman osan aiheuttavat ruoka, liikkuminen ja asuminen. Asuminen onkin suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja.
Asumisen hiilijalanjälki on arviolta noin kolmannes kaikista päästöistä
Meistä jokainen voi vaikuttaa merkittävästi asumisen päästöihin omilla ympäristöystävällisillä valinnoilla ja toimilla arjessa sekä esimerkiksi jo asuntoa valitessa ja hankkiessa.
Valitse koti, joka kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Energiankulutuksen voit tarkistaa energiatodistuksesta. Eri asuntoja voit vertailla energialuokkien avulla. Energialuokka kertoo talon energiatehokkuudesta. Paras energialuokka on A ja heikoin G. Energialuokan määrittelyssä kiinnitetään huomiota lämmöneristykseen ja tiiviyteen, lämmitysmuotoon, ilmanvaihtoon, valaistukseen, sähkölaitteisiin ja viilennykseen.
Vanhan asunnon energialuokkaa voit parantaa remontoimalla sitä ja vaihtaa vaikka lämmitysmuodon maalämmöksi. Samalla tulet nostaneeksi asuntosi arvoa. Lisäksi energiatehokkaammassa asunnossa on edullisempi asua. Vaikka et remontoisikaan asuntoa, voit vaikuttaa tapoja ja tottumuksia muuttamalla merkittävästi oman asumisesi hiilijalanjälkeen.
Myös liikkuminen on merkittävässä roolissa hiilijalanjälkeä laskettaessa ja sitä pienennettäessä. Asuntoa valitessa on syytä miettiä, millaiset liikenneyhteydet asunnoltasi on työpaikoille ja palveluihin? Kysy itseltäsi, voitko hyödyntää matkoihin julkisia kulkuneuvoja tai siirtyä paikasta toiseen auton sijasta kävellen tai pyöräillen?
Asumisen hiilijalkajälki muodostuu jätteistä, vedestä, sähköstä ja lämmityksestä
Lämmityksellä on merkittävin ilmastovaikutus asumisen päästöistä. Lämmityksen tarve ja päästöt riippuvat asunnon koosta, iästä ja lämmitysmuodosta. Monet uudet talot ovat energiatehokkaita jo valmistuessaan, jos lämmitysmuotona on esimerkiksi maalämpö, jolloin asunnon lämmittäminen ei kuormita luontoa juuri ollenkaan. Asunnon oikea sisälämpötila lisää asumisviihtyvyyttä ja parantaa sisäilman laatua. Kun lasket kodin peruslämpötilaa asteella, vähennät samalla lämmityskuluja huomattavasti.
Lämmityksen jälkeen eniten asumisen päästöjä synnyttävät veden ja sähkön kulutus. Vesi on kalleimmillaan lämpimänä ja lämmitysenergian kulutuksesta kolmannes syntyy käyttöveden lämmityksestä. Eniten vettä kuluu suihkussa. Esimerkiksi kymmenen minuuttia suihkussa juoksevan lämpimän veden alla kuluttaa vettä jopa 150 litraa. Saippuoinnin ajaksi onkin järkevää sulkea hana ja käyttää vettä taas huuhtelemiseen. Myös astioiden tiskaaminen koneella on ekoteko verrattuna käsin tiskaamiseen, kun vettä kuluu merkittävästi vähemmän. Vuotavat hanat tai wc-pöntöt kannattaa korjata, ettei vettä juokse turhaa. Järkevällä veden käytöllä vähennät veden kulutusta ja myös sen lämmittämistä merkittävästi.
Sähkön kulutukseen voit vaikuttaa monella pienellä teolla, joista yhdessä muodostuu isompi ja merkittävä kokonaisuus. Älykkäät valaistusratkaisut ja esimerkiksi liiketunnistimella toimivat valot eivät ole turhaan päällä säästäen sähköä. Samalla myös lamppujen käyttöikä pitenee. Laitehankinnoissa kannattaa suosia energiatehokkaita laitteita, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Vanha kodinkone kuluttaa todennäköisesti huomattavasti enemmän sähköä kuin uusi modernilla tekniikalla varustettu kodinkone. Kodinkoneet luokitellaan energialuokkiin A:sta D:hen, parhaan luokan ollessa A. Pidä kodin viihdelaitteet suljettuna, jos et niitä käytä. Voit valita sähkösopimuksellesi vihreän sähkön. Vihreäksi sähköksi lasketaan aurinko- vesi-, tuuli- ja bioenergia. Vihreän sähkön päästöt ovat laskennallisesti nolla.
Myös jätehuoltoon kannattaa panostaa. Lajittele omat jätteesi ja vie ne niille kuuluviin jätteenkeräyspisteisiin. Toimivan jätehuollon hiilijalanjälki on parhaimmillaan nolla. Jos taloyhtiössä ei vielä ole omia keräyspisteitä, niin tulevaisuudessa tilanne on jo toinen. Jätelaki uudistui ja se toi taloyhtiölle velvoitteita. Tulevaisuudessa taloyhtiössä pitää olla mahdollisuus lajitella seuraavat jätelajit:
- sekäjäte
- biojäte
- kartonkipakkaukset
- muovipakkaukset
- lasipakkaukset
- metallipakkaukset
Kuten olet huomannut, niin hiilijalanjälki on kokonaisuus, johon voimme jokainen vaikuttaa suuresti pienillä arjen teoilla. Vaikka hiilijalanjäljen pienentäminen on tärkeää, niin kaikkea ei tarvitse ja ole aina mahdollista muuttaa kerralla. Aloita oma matkasi kohti hiilineutraalia tulevaisuutta pienin askelin. Esimerkiksi käy lähikaupassa auton sijasta kävellen tai aloita lajittelemaan biojätteet, jos et ole sitä aiemmin jo tehnyt. Parasta näissä pienissä ekoteoissa on se, että samalla kun säästämme ympäristöä, säästämme varsin usein myös rahaa.