Oma vai vuokratontti? Sijaitseeko tuleva taloyhtiösi omalla vai vuokratontilla? Nämä ovat merkittäviä kysymyksiä, kun olet ostamassa itsellesi asuntoa, sillä ne vaikuttavat olennaisesti asunnon hintaan ja tuleviin kuukausittaisiin asumiskuluihin. Lue tämä artikkeli loppuun asti, niin saat vastauksia kysymyksiin ja tontin omistusmuodoista hyödyllistä tietoa. Tämän jälkeen osaat toimia asuntoa ostaessa sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Aina voit toki kysyä apua Nord LKV:n asiantuntijoilta.
Tontin omistusmuodot ja niiden ominaisuudet
Oma tontti
- Taloyhtiön rakennus ja sen asunnot ovat rakennettu omalle tontilleen.
- Tontin hinta sisältyy asunnon hintaan.
- Kauppahinta on usein korkeampi kuin vastaavassa vuokratontilla sijaitsevassa asunnossa.
- Sinun ei tarvitse maksaa kuitenkaan vuokratonttivastiketta kuukausittain.
- Oma tontti on sijoitus ja nostaa parhaimmillaan asunnon arvoa varsinkin, jos tontin sijainti on hyvä.
- Voi helpottaa asunnon myyntiä.
- Asuntojen vertailu on selkeämpää hinnan ja asumisen kuukausikustannusten osalta.
- Omatonttinen taloyhtiö omistaa myös maapohjan ja se nostaa hieman kiinteistöveroa sekä lisää myös siltä osin osakkaan kuluja.
- Taloyhtiö hallinnoi omaa maa-aluettaan ja voi sen vuoksi myydä tontista määräosan niin halutessaan.
- Oma tontti on kokonaisuutena huoleton vaihtoehto, eikä silloin tarvitse murehtia esimerkiksi vuokra-ajan päättymisestä ja vuokran korotuksista.
Valinnainen vuokratontti
- Taloyhtiön rakennus ja sen asunnot ovat rakennettu valinnaiselle vuokratontille.
- Asunnon hintaan kuuluu vain itse asunto ja tontin osuus on lunastettavissa erikseen.
- Valinnainen vuokratontti mukautuu oman elämäntilanteen mukaan.
- Valinnainen vuokratontti on mahdollista lunastaa myöhemmin lunastusehtojen mukaan, joihin on syytä perehtyä tarkasti ennen tontin lunastamista.
- Maksat vuokratonttivastiketta kuukausittain tonttiosuuden lunastamiseen asti.
- Maksetut vuokratonttivastikkeet eivät pienennä tontin lunastushintaa.
- Tontinosan lunastaminen tuo sinulle kuluja, joita ovat muun muassa varainsiirtovero, jonka suuruus on 4% lunastushinnasta ja kaupanvahvistajan palkkio kaupantekotilaisuudessa.
- Tontinosan lunastushinta voi nousta vuosittain esimerkiksi elinkustannusindeksin mukaisesti.
- Lunastamisen jälkeen tontinosa siirtyy taloyhtiön omistukseen.
- Kun myyt asuntoa voi lunastamaton tontinosa olla myös etu, koska ostaja voi itse päättää miten tontin kanssa toimii.
Vuokratontti
- Taloyhtiön rakennus ja sen asunnot ovat rakennettu vuokratontille.
- Asunnon hintaan kuuluu vain asunto ja vuokratontin lunastaminen omaksi ei ole mahdollista.
- Kauppahinta on usein edullisempi kuin vastaavassa vuokratontilla sijaitsevassa asunnossa.
- Vuokratonttisen taloyhtiön maksama kiinteistövero on pienempi kuin omatonttisen taloyhtiön.
- Tontin vuokraa maksetaan osana hoitovastiketta kuukausittain.
- Tontinvuokravastike nostaa kuukausittaisia menojasi ja vaikuttaa maksukykyysi.
- Asuntolainaa hakiessa pankki huomioi tontin vuokravastikkeen asiakkaalle tehtävällä maksukykylaskelmalla.
- Vuokrasopimukset ovat pitkiä, yleensä jopa 50 vuoden mittaisia.
- Vuokrasopimuksen päättyessä solmii taloyhtiö yleensä vuokranantajan kanssa uuden vuokrasopimuksen, mutta se voi olla aiempaan vuokrasopimusta huomattavasti kalliimpi ja tuoda lisäkuluja osakkaalle.
Vuokratontin lunastaminen omaksi
Joihinkin vuokratonteilla sijaitseviin asunto-osakeyhtiöihin sisältyy osakkeen haltijalle mahdollisuus lunastaa asuntoa vastaava osuus vuokratontista. Uudiskohteissa osakas voi lunastaa tontinosan asunnon valmistuessa tai myöhemmin. Jos olet päättänyt lunastaa vuokratontin omaksi, kannattaa selvittää tarkasti tontin vuokra- ja lunastusehdot etukäteen. Ehdot kertovat sinulle mihin hintaan ja milloin tonttiosuuden lunastaminen on mahdollista. Joissain tapauksissa myös tontin osalunastus on mahdollinen. Silloin kuukausittain maksamasi vuokratonttivastike laskee tontin lunastusosuuden mukaisessa suhteessa.
Lunastaessasi tontin omaksi maksat taloyhtiölle tontin lunastussumman ja muut kaupasta aiheutuvat kulut esimerkiksi kaupanvahvistajan palkkion ja varainsiirtoveron, joka on 4% tontin lunastushinnasta. Myös ensiasunnon ostaja maksaa tämän veron, vaikka on vapautettu itse asunto-osakkeen 2%:n suuruisesta varainsiirtoverosta. Tontin lunastuksen jälkeen asunto-osakeyhtiö tekee kiinteistökaupan tontin omistavan tahon kanssa, jonka jälkeen tontinosa siirtyy taloyhtiön omistukseen ja osakas vapautuu samalla tonttivuokravastikkeen maksamisesta. Kun kaikki osakkaat ovat lunastaneet tonttiosuutensa, muuttuu vuokratontti taloyhtiön omaksi.
Kannattaako tontin lunastus?
Mikäli osakas lunastaa tontin, nostaa se lähtökohtaisesta asunto-osakkeen arvoa tontin hinnalla. Toki asunnon arvo määräytyy aina asuntomarkkinoiden mukaan. Asunto-osake, joka sisältää tontin lunastusmahdollisuuden voi vaikuttaa paljon edullisemmalta verrattuna vastaaviin omalla tontilla sijaitseviin asunto-osakkeisiin. Tontin lunastushinta on yleensä tällöin korkea suhteessa asunnon velattomaan arvoon, jolloin maksettavalla vuokravastikkeella voi olla suuri vaikutus asiakkaan maksukykyyn ja kuukausimenoihin.
Tontin lunastus voi olla viisasta, jos lunastat tontinosan heti asunnon valmistuttua, jos se on mahdollista ja suunnittelet asuvasi asunnossa pidempään. Tonttien hinnat tuppaavat nousemaan ja muutaman vuoden päästä lunastushinta on mitä suurella todennäköisyydellä korkeampi. Lainojen korot tällä hetkellä matalalla tasolla ja sinulle voi olla järkevämpi ja edullisempi lyhentää lainaa kuin maksaa tontinvuokravastiketta kuukausittain.
Jos nyt ostamasi asunto ja siinä asuminen on sinulle lyhytaikainen vain muutaman vuoden mittainen jakso, voi tontinvuokravastikkeen maksaminen olla kannattavampaa. Myös asuntoa myydessä lunastamaton tonttiosuus voi olla hyvä asia, koska silloin ostaja voi päättää itse, miten tonttiosuuden kanssa toimii.
Sinä olet oman elämäsi paras asiantuntija ja tiedät mikä sinulle on järkevintä myös tässä asiassa eli lunastaako tontin osuutta vai ei. Onneksi Nord LKV:n asiantuntijoilta voit aina kysyä kuitenkin neuvoja ja vinkkejä, kun teet päätöstä tässä tärkeässä asiassa.