Vuokratakuu, takuuvuokra vai vuokravakuus?
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kaikki tarkoittavat samaa. Ovikoodi käyttää tässä artikkelissa jatkossa sanaa Vuokravakuus.
Vuokravakuudesta sovitaan vuokrasopimuksen teon yhteydessä ja se asetetaan yleensä ennen kuin vuokralainen saa vuokra-asunnon hallintaansa. Vuokravakuudella turvataan vuokranantajaa vuokrasopimusajan mahdollisissa häiriötapauksissa. Vuokravakuus on yleensä rahaa, joka talletetaan vuokravakuustilille. On olemassa myös yrityksiä, joiden palveluna on hoitaa vuokravakuus puolestasi. Sinun ei siis tarvitsee tallettaa suurta summaa makaamaan vuokravakuustilille, vaan maksat esimerkiksi kuukausittain niin sanottua takausmaksua tai takausprovisiota palvelun tarjoamalla yritykselle.
Vakuus asuinhuoneiston vuokrasuhteessa
Vuokravakuus ei ole vain vuokranantajan oma keksintö vaan asuinhuoneiston vuokrauksesta on annettu laki, jonka luvun 1 pykälä 8 kuuluu seuraavasti:
“Kohtuullisen vakuuden asettamisesta sen vahingon varalle, että sopijapuoli ei täytä velvoitteitaan, voidaan sopia. Jos vakuutta ei sovitussa ajassa aseteta, on sopijapuolella, jonka hyväksi vakuus on sovittu asetettavaksi, oikeus purkaa sopimus. Oikeutta purkaa sopimus ei kuitenkaan ole, jos vakuus on asetettu ennen purkamisilmoituksen tiedoksisaamista. Ehto, jonka mukaan sopijapuolen on annettava suurempi kuin kolmen kuukauden vuokran määrää vastaava vakuus, on mitätön.”
Vuokrasopimuksessa sovitaan myös vuokravakuudesta
Vuokrasopimuksessa on lähes poikkeuksetta ehto, jonka mukaan vuokralaisen on asetettava vakuus vuokrasopimuksessa sovittujen velvoitteiden täyttymisestä. Kun vuokravakuudesta sovitaan, niin sovitaan samalla myös vuokravakuuden toimittamisesta. Vuokravakuus toimitetaan vuokrasopimuksen teon jälkeen ennen vuokrahuoneiston luovuttamista vuokralaiselle.
Jos vuokralainen ei toimita vuokravakuutta sopimuksen mukaan ja määräaikaan mennessä, voidaan vuokrasopimus purkaa heti ilman irtisanomisaikaa. Vuokravakuus ei voi lain mukaan olla suurempi kuin kolmen kuukauden vuokramäärä. Varsin usein vuokravakuus on yhden tai kahden kuukauden vuokran suuruinen.
Miksi vuokravakuus?
Vuokravakuus asetetaan vuokralaisen velvoitteiden ja vuokranmaksun turvaamiseksi. Käytännössä vakuudella turvataan mahdollisesti vuokralaisen toimesta vahingoittunutta vuokranantajan omaisuutta, jota vuokralainen ei muuten korvaa jo sopimusaikana. Lisäksi jos vuokralainen on jättänyt vuokria maksamatta, voi vuokranantaja periä vuokrasaatavansa.
Vuokra-asunnon normaalikuluminen ja siitä aiheutuneita jälkiä, esimerkiksi taulujen kiinnittämisestä syntyneet jäljet ja pintojen tummuminen, ei korvata vuokavakuudesta.
Vuokrasopimusta tehdessä ja vuokravakuudesta sovittaessa, kannattaa sopia vuokravakuuden kattavan kaikki vuokrasopimuksessa mainitut velvoitteet.
Vuokravakuuden asettaminen myös vuokranantajalle
Myös vuokranantajalle voidaan asettaa vuokravakuus, mutta harvemmin näitä vuokranantajalle asetettuja vuokravakuuksia vuokrasopimuksissa näkyy. Vuokranantajalle vuokravakuuden asettaminen voidaan sopia esimerkiksi vuokrahuoneiston käytön estymisen varalle.
Mitä vuokravakuudeksi?
Vuokravakuus voi olla melkein mitä vaan, mutta tavallisesti rahaa joko suoraan vuokranantajalle maksettuna tai sitten esimerkiksi pankkiin avattu vuokravakuustili, jonne sovittua vuokravakuussumma talletetaan. Vuokravakuustilin avaaminen on suositeltava vaihtoehto, jolloin varmistetaan, ettei vuokravakuusrahat mene vuokranantajalla sekaisin omien rahojen kanssa.
Vuokravakuustili
Vuokravakuustilin avaus onnistuu, kun menet pankkiin mukanasi vuokrasopimus, jonka perusteella vuokravakuustili avataan ja tilin varat pantataan. Kun avaat vuokravakuustilin ja tallennat sovitun vuokravakuuden verran rahaa tilille, panttaat samalla tilin varat vuokranantajallesi. Samassa yhteydessä sovit, ettet käytä avattua tiliä vuokrasuhteesi aikana.
Panttauksesta tehdään kirjallinen panttaussitoumus, jonka toimitat vuokranantajallesi. Vuokranantajalla on oikeus käyttää vuokravakuutta aiheuttamiesi vahingon tai vahinkojen korjaamiseen sekä maksamattomien vuokrien kattamiseksi. Vuokravakuustili on yleensä ilmainen, mutta panttauksesta pankki voi periä palvelumaksua.
Mistä rahat vuokravakuustilille?
Jos sinulla ei ole varaa maksaa vuokravakuutta vuokravakuustilille tai et halua laittaa sovittua vuokravakuutta tilille pantiksi jopa vuosiksi, on sinulla eri vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi ottaa kulutusluoton, jonka talletat vuokravakuustilille ja lyhennät kulutusluottoa kuukausittain. Vuokravakuuden suuruisen kulutusluoton lyhentäminen onnistuu suhteellisen nopeasti, jos sinulla ei ole muita luottoja ja sinulla on säännölliset tulot. Luoton lyhentämisen jälkeen vuokravakuustilillä on edelleen sinne tallettamasi vuokravakuussumma, jonka saat vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli olet hoitanut vuokrasopimuksessa sovitut velvoitteet moitteettomasti. Kulutusluoton voit ottaa omasta pankistasi tai muusta rahoitusyhtiöstä, joita markkinoilla on paljon.
Esimerkki:
Asuntosi vuokra on 500 euroa kuukaudessa ja vuokravakuutesi on kahden kuukauden vuokran suuruinen eli 1000 euroa. Otat sitä varten kulutusluottoa 1000 euroa. Jos lyhennät kulutusluottoa 50 euroa kuussa, menee luoton lyhentämiseen 20 kuukautta. Jos lyhennät lainaa 100 euroa kuussa, niin luottosi on maksettu pois 10 kuukaudessa. Laskelmissa ei ole huomioitu korkoa, jota kulutusluotostasi maksat, koska korot vaihtelevat useita prosentteja eri rahoitusyhtiöiden luotoissa.
Muita vaihtoehtoja
Markkinoilla on olemassa myös yhtiöitä, jotka hoitavat vuokravakuuden puolestasi ja sinä maksat yhtiölle kuukausittain pientä provisiota tästä palvelusta. Näin ollen usean kuukauden vuokran suuruinen vuokravakuus ei ole esteenä asunnon vuokrauksellesi. Voit käyttää näin ollen rahojasi muuhun tarkoitukseen kuin vuokravakuudeksi vuokravakuustilille, jolloin rahasi makaavat tilillä matalalla korolla.
Vuokravakuus vuokrasuhteen päätyttyä
Vuokravakuus on palautettava heti vuokrasuhteen päätyttyä, jos sen käyttöön ei ole lakiin pohjautuvaa perustetta. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantajasi toimittaa panttaussitoumuksen pankkiin allekirjoitettuna, jos olet hoitanut vuokrasopimuksessa sovitut velvoitteet moitteettomasti. tämän jälkeen saat tallentamasi vuokravakuussumman vapaasti käytettäväksi.
Vuokranantajan on ilmoitettava etukäteen vuokralaiselle kirjallisesti ja perusteluineen, mikäli katsoo, ettei vakuutta voida palauttaa ja sitä tarvitaan vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi.
Erimielisyyksien välttämiseksi kannattaa vuokrasuhteen alkajaisiksi ja lopuksi tehdä vuokrakohteessa katselmus yhdessä, jossa kirjataan ylös huoneistossa olevat viat ja puutteet. Tarvittaessa jopa otetaan valokuvia asunnosta. Tällöin on helppo todeta onko luonnollisen kulumisen lisäksi syntynyt muita vahinkoja vuokrakohteeseen, jotka olisivat mahdollisesti vuokravakuudesta korvattavia.
Asunnon vuokraamisesta voit lukea lisää vuokralaisen oppaastamme.