Oletko kyllästynyt yhtiövastikkeiden jatkuvaan nousuun? Todennäköisesti kyllä ja etkä ole ainoa. Myös naapurisi tuskailee varmasti saman asian kanssa.
Kotitalo-lehden tekemän tutkimuksen mukaan vastikkeet ovat nousseet noin 5 prosenttia vuodessa. Vastikkeiden korotusten takaa löytyvät yleisen hintatason kehityksen lisäksi verotuksen muutokset, lämmitys-, korjauskulujen ja palkkojen nousut.
Miten vastiketta voi saada pienemmäksi?
Positiivinen asia on se, että voit vaikuttaa yhtiövastikkeisiin myös itse. Lue seuraavasta kuinka se on mahdollista ja miten yhtiövastiketta voi saada alemmaksi. Helppoa se ei ole, eikä aina mahdollista, mutta sen mahdollisuutta kannattaa tutkia ja selvittää eikä vain tyytyä nouseviin kustannuksiin.
Ole aktiivinen
Kun haluat saada muutosta asioihin ja tässä tapauksessa vastiketta alemmaksi, niin silloin on itse oltava aktiivinen ja tehtävä jotain asian eteen. Pienikin vähennys vastikkeeseen kuukaudessa on pidemmällä ajanjaksolla iso säästö ja varmasti kaikille tervetullut. Mieti, miten voisit itse olla vaikuttamassa vastikkeen saamiseksi alemmaksi.
Osallistu taloyhtiön toimintaan ja kokouksiin
Ensimmäinen askel voisi olla, että osallistut taloyhtiösi toimintaan ja kokouksiin. Taloyhtiön on pidettävä vähintään kerran vuodessa varsinainen yhtiökokous. Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on järjestettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Yleensä tämä kokous järjestetään keväällä. Mene kokoukseen mukaan ja ota vastike puheeksi kokouksessa. Keskustelkaa yhdessä taloyhtiön isännöitsijän ja muiden kanssa asukkaiden vastikkeesta. Onko se mielestänne oikealla tasolla ja voisiko se olla matalampi?
Joskus vastike voi olla korkeampi, kun taloyhtiössä varaudutaan tuleviin korjauksiin ja remontteihin. Se on järkevä toimintatapa, ettei yllättävät ja suunnitellutkin menot kaada taloyhtiön taloutta. Tästä huolimatta taloyhtiön hoitomenoja on hyvä aika ajoin tarkastella kriittisesti.
Isännöitsijä avainasemassa
Isännöitsijä on avainasemassa taloyhtiön talouden suhteen. Hänen yksi päätehtävistään on huolehtia, että yhtiö toimii suunnitelmallisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti. Näin yhtiön talous pysyy kunnossa ja asukkaiden asumiskustannukset kohtuullisena.
Kilpailutus
Taloyhtiö ostaa toimiakseen eri palveluita ulkopuoliselta taholta. Taloyhtiön suurimpia kulueriä ovat muun muassa kiinteistöhuolto, jätehuolto, lämmitys, vakuutukset, verot, isännöinti, pihatyöt, vuosikorjaukset ja mahdollisesti myös vesi, jos yhtiössä ei kerätä vesimaksua erikseen. Veden lisäksi erillisiä maksuja hoitomenojen peittämiseksi voidaan kerätä myös sauna- ja autopaikkamaksuilla tai taloyhtiön saamilla liikehuoneistojen vuokratuloilla.
Ulkopuolelta ostettuja palveluita kannattaa arvioida myös tarkasti. Onko kaikki niistä palveluista tarpeellisia ja ovatko sopimukset niistä ajan tasalla. Turhasta ei kannata maksaa, joten niiden läpikäynti kannattaa. Mielestänne toimimattomat ja kalliit palvelut kannattaa kilpailuttaa. Niille löytyy varmasti myös muita tekijöitä, jotka hoitavat hommansa asiallisesti ja alhaisemmilla kustannuksilla.
Talkootyö kunniaan!
Miettikää voisitteko tehdä jonkun ulkopuolelta ostetun palvelun taloyhtiön asukkaiden kanssa vuoron perään tai vaikka yhdessä talkoiden merkeissä. Lumityöt, liputukset ja yleisten alueiden nurmikoiden leikkaamiset ovat esimerkkejä, joita hoidetaan monessa taloyhtiössä asukkaiden toimesta ilman huoltoyhtiötä samoin kuin pieniä korjauksia Talkoissa ja yhdessä tekemällä asukkaat tutustuvat samalla toisiinsa ja yhteishenki nousee varmasti, kun yhteisen hyvän eteen töitä tehdään.
Energian ja vedenkulutus hallintaan
Suurimman osan taloyhtiön hoitokuluista nielaisee tällä hetkellä lämmitys, vesi ja sähkö. Näiden osalta kulujen karsiminen onnistuu, kun niiden kulutukseen ja käyttöön kiinnitetään huomiota. Energiansäästämisessä saadaan erinomaisia tuloksia aikaan yksinkertaisesti karsimalla tarpeetonta kulutusta. Kun jokainen asukas kiinnittää asiaan huomiota omassa taloudessa, niin koko yhtiön osalta saadaan aikaan nopeasti näkyviä tuloksia ja merkittäviä säästöjä. Yksinkertaista ja helppoa, eikö totta?
Esimerkkejä tarpeettomasta kulutuksesta
- Tuhlaava veden käyttö
- Liian suuret huonelämpötilat
- Valojen jättäminen päälle
- Sähkölaitteiden turha päälläpito
Keinoja energiatehokkaampiin toimintatapoihin taloyhtiössä
- Yleisten tilojen lämpötilat oikealla tasolle
- Yleisten tilojen ja alueiden valaistuksien järkevät toiminta-ajat
- Energiasäästölamput käyttöön koko taloyhtiössä
- Autojen lämmitys todellisen tarpeen mukaan
- Vettä säästävät hanat käyttöön koko yhtiössä
Oma asenne
Vaikka taloyhtiössä päätetään yhdessä säästää energiaa ja asua energiatehokkaammin, niin käytäntöön viemisen vastuu on sinulla itselläsi. Onko oma asenteesi kunnossa? Oletko valmis ottamaan askeleen kohti energiatehokkaampaa toimintatapaa? Arjessa harjoittelua se vaatii, mutta harjoittelu tekee mestarin.
Mahdottomasta mahdollinen
Yleinen käsitys saattaa olla, että vastikkeisiin ei pysty vaikuttamaan. Moni tyytyy kohtaloon ja kohoaviin asumiskustannuksiin. Vastikkeita on mahdollisuus saada kuitenkin alemmaksi. Sinä yksilönä yhdessä taloyhtiön muiden asukkaiden ja isännöitsijän kanssa voitte saada aikaan muutoksen ja tehdä mahdottomasta mahdollisen. Tehkää se!